The Soulutions rockar fett

Det var ohämmat, medryckande och oerhört kul när det bjöds på livekonsert på hotellet i Näsåker på påskaftonen. Nu vet alla att lösningen på trista hemmakvällar heter The Soulutions.

Det var en sådan där kväll där allt stämde. Kemin med publiken var perfekt och stämningen var på topp, vågar jag säga smått hysterisk? The Soulutions rev av soullåt efter soullåt och folk svarade med ohämmad spontandans.


Bandet hann med de flesta gamla soulklassikerna: Respect, Take another little piece of my heart, Papa was a rolling stone, Sex machine… Alla åldrar fanns representerade i publiken; de som shejkade loss till den svängiga soulen var allt ifrån små barn till tonåringar och tonåringarnas föräldrar.

Innan The Soulutions klev på scenen värmde det riviga förbandet Sanity upp publiken. De är ett gäng tonårskillar från Sundsvall och Näsåker som spelar egenkomponerad 80-talshårdrock. Sångaren heter Love Bergh och har rent konkret vuxit upp i The Solutions replokal eftersom han är son till Åsa Tova Bergh som spelar i bandet. Resten av bandmedlemmarna är Simon Wiklund, Linus Palolampi, Magnus Nilsson och Fredrik Dowemyr. Det märks att de har spelat ett tag ihop och är duktiga musiker, det var lätt att bli imponerad över deras träffsäkra gitarriff och tighta samspel.


Arne kom upp på scenen och rappade ett par låtar med Sanity.....

The Soulutions består av Stina Berge, Per Schulz, Kjell Landberg, Niklas Falk, Anders Engstrand, Anders Pettersson, Åsa Tova Bergh och teknikern Lars Kantén. De började spela ihop 1996 och spelade som mest fram till 2003, då Stina Berge flyttade till Stockholm. Under den mest intensiva perioden spelade de i stort sett varje helg från Skellefteå i norr till Stockholm i söder. Två gånger har de hunnit spela på Urkult också.

När man hör The Soulutions spela leder tankarna inte helt osökt till filmen om The Commitments. Liksom det bandet visade Dublinborna vad riktig soulmusik är, så visade The Soulutions detsamma i Näsåker. Och trots att bandet höll igång i flera timmar och spelade tills svetten rann, verkade publiken bara vilja ha mer. Men allt måste ha ett slut, så även denna fantastiskt svängiga påskafton i Näsåker. Ett tips för alla som vill dansa mer är att hålla ögonen öppna runt midsommar – då ska The Soulutions spela i Sollefteå.

Julia Milder